Recepter
Stekta färska ostronskivlingar
Ingredienser:
250 g färska ostronskivlingar
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk timjan, hackad (eller 1 tsk torkad timjan)
Salt och peppar efter smak
Saft av en halv citron
Färsk persilja för garnering
Instruktioner:
Rengör ostronskivlingarna och skär dem i lagom stora bitar.
Värm olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt den hackade vitlöken och fräs kort tills den doftar.
Lägg i ostronskivlingarna i stekpannan och stek i 5-7 minuter, rör om då och då, tills de är gyllenbruna.
Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.
Pressa citronsaft över svamparna och blanda väl.
Garnera med färsk persilja och servera genast.
Serveringsförslag:
Denna rätt passar utmärkt som tillbehör till grillat kött eller fisk, eller som topping på en krispig bruschetta.
Risotto med torkade rosa ostronskivlingar
Ingredienser:
20 g torkade rosa ostronskivlingar
1 l grönsaksbuljong
2 msk olivolja
1 liten lök, finhackad
300 g Arborio-ris
100 ml vitt vin
50 g parmesan, riven
2 msk smör
Salt och peppar efter smak
Färsk gräslök för garnering
Instruktioner:
Lägg de torkade rosa ostronskivlingarna i en skål med hett vatten (cirka 500 ml) och låt dem dra i cirka 20 minuter. Sila av svamparna och spara blötläggningsvattnet.
Värm grönsaksbuljongen i en kastrull och tillsätt blötläggningsvattnet från svamparna. Håll varmt.
Värm olivolja i en stor kastrull och fräs den hackade löken tills den är genomskinlig.
Tillsätt Arborio-riset och rosta under ständig omrörning i 1-2 minuter.
Häll i vitt vin och rör om tills vinet nästan har absorberats.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget, en slev i taget, och rör ständigt. Låt varje slev buljong absorberas innan nästa tillsätts. Detta tar cirka 18-20 minuter.
Tillsätt de blötlagda rosa ostronskivlingarna till risotton cirka 5 minuter innan den är klar och blanda väl.
När riset är klart, ta kastrullen från värmen. Rör ner parmesan och smör. Smaka av med salt och peppar.
Garnera risotton med färsk gräslök och servera genast.
Serveringsförslag:
Denna krämiga risotto kan serveras som huvudrätt och passar bra med en fräsch grönsallad.